WAHHABI

Bid'ah Lebih Disukai Iblis Daripada Maksiat!.

Sunday, July 4, 2010

“Alah! Perempuan Pakai Tudung Pun Perangai Buruk Nak Buat Apa!”

Posted on 12:47 AM by ♥ LA TAHZAN

*Saya dapatkan artikel ini daripada salah seorang sahabat saya di fb. Jadi saya meminta kebenarannya untuk dipostkan di sini.

As-Salaamu ‘alaikum…

Kebanyakan wanita bertudung atau yang sentiasa berusaha menjaga auratnya sering menghadapi perlian seperti di atas. Maka berikut adalah beberapa jawaban saya yang mungkin dapat membantu rakan-rakan muslimah bagi menjawab perlian tersebut. Saya letakkan dalam bentuk point supaya lebih mudah dan kelihatan ringkas.

1 – Kebaikan seseorang tidaklah dinilai berdasarkan akhlak, perangai, mahupun dressing semata-mata. Tapi, dinilai bermula dari dasar akidah dan keimanan seseorang itu kepada Allah. Dinilai mengikut seberapa usaha untuk mereka taat kepada Allah. Inilah aspek pertama yang sewajarnya kita tanamkan dalam diri masing-masing yang mengaku sebagai muslim.

2 – Suruhan pemakaian tudung dan menutup aurat bukanlah untuk fesyen atau suka-suka. Tapi adalah kerana ianya merupakan perintah Allah. Berakhlak baik juga merupakan suruhan dan tuntutan sebagai muslim. Tidak kira siapa saja insan yang bergelar muslim, maka dia wajib menutup aurat seperti yang diperintahkan dan berusaha memiliki akhlak yang baik.

3 – Setiap muslim itu tidak terlepas dari setiap kewajibannya. Biarpun anda seorang pembunuh, perompak, penyamun, penzina, mahupun kaki lepak. Anda sebenarnya tidak pernah terlepas untuk menunaikan kewajiban bersolat! Sekiranya anda telah sah muslim. Jangan ingat andai anda seorang yang jahat, maka anda terlepas dari kewajiban solat? Sungguh tidak sama sekali. Jika anda jahat (eg. Pembunuh, perompak…) sekalipun, anda tetap wajib jalankan perintah Allah, bahkan wajib segera tinggalkan kejahatan anda tersebut. Begitu jugalah dengan kewajiban bertudung! Biarpun anda seorang yang jahat dalam hal yang lain, jangan ingat anda patut tinggalkan penutupan aurat. Anda tidak pernah terlepas dari kewajiban itu, walaupun anda menganggap diri anda masih tidak layak bertudung… sungguh, itu semua hanya imaginasi sampah anda sahaja.

4 – Perangai yang tidak baik adalah kesalahan. Tidak menutup Aurat juga satu kesalahan. Jika anda tinggal dua-dua (tutup aurat dan berakhlak baik), anda telah lakukan dua kesalahan. Jadi, berusahalah untuk lakukan dua-dua.

5 – Mereka yang mengatakan statement “Alaah! Perempuan Pakai Tudung Pun Perangai Buruk!”, Sebenarnya, akhlak andalah yang rosak. Malahan ditambah dengan satu lagi kerosakan, iaitu kerosakan minda dan jiwa. Anda sebenarnya telah memperlekehkan hukum Allah. Anda juga telah memperlekehkan insan yang sedang berusaha mentaati perintah Allah (dalam bab tutup Aurat). Apakah anda perasan bahawa anda sudah lebih baik berbanding insan yang menutup aurat tersebut apabila anda berani melafazkan kalimat keji seperti itu, sedangkan anda sendiri membiarkan aurat anda terbuka?! Kenapa anda mencerca insan yang berusaha untuk memakai pakaian yang disarankan oleh Allah? Apakah pakaian anda sudah lebih baik berbanding apa yang telah Allah tetapkan? Anda mahu lawan Tuhan?

6 – Penilaian baik dan buruk, atau cantik dan tidak cantik… semuanya adalah tidak muktamad pada kacamata hati dan fikiran manusia. Tetapi, ia mestilah berpandukan kepada petunjuk Allah dan Rasul-Nya. Kita tiada hak sedikitpun dalam menetapkan syari’at2 tertentu di dalam agama dan kehidupan ini. Bahkan, kitalah yang wajib menundukkan hati kita kepada-Nya. Allah berhak menetapkan segalanya. Allah juga sebenarnya telah amat banyak memberikan kelongaran kepada kita. Namun, kebanyakan manusia itu sahaja yang sememang tabiatnya gemar melampaui batas. Berbahagialah kepada sesiapa yang berusaha sedaya upaya dalam mentaati Allah.

7 – Adakah, manusia yang gagal dalam sesuatu ketaatan itu wajar meninggalkan ketaatan yang lainnya juga? Adakah manusia yang bergelar pembunuh itu wajar meninggalkan solatnya? Adakah insan yang belum sempurna akhlaknya itu tidak sepatutnya menutup aurat? Adakah mereka orang yang tidak cukup puasanya itu tidak perlu membayar zakat? Saya katakan… anda siapa untuk mengatakan mereka tidak layak? Bahkan, solat itu tuntutan ke atas seluruh umat Islam. Begitu juga penutupan aurat.

8 – Sewajarnya, dalam keadaan seperti ini… kita sewajarnya saling nasihat-menasihati. Agar dapat menambahkan kesempurnaan diri dalam usaha mendekatkan diri kepada Allah s.w.t. Melainkan ada kerosakan di dalam hati dan jiwanya, pasti tindakannya hanya mahu memberontak dan tidak senang dengan orang lain dan terhadap apa yang diturunkan oleh Allah kepada-Nya. Ketahuilah, wujudkah manusia yang benar-benar sempurna?

Ayuh, bersegeralah kita kepada syurga Allah. Burulah redha Allah dengan ilmu yang sahihah!

"Sesiapa yang memakai pakaian demi kemasyhuran, maka Allah akan memakaikannya pada hari Qiamat yang semisal, kemudian membakarnya dengan api neraka (Sunan Abu Daud: 4029. Di-nilai hasan oleh al-Albani)

“Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutup auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat.” (al-A’raaf 7: 26)

Al-Faqir illallah Nawawi Bin Subandi as-Salafy wal-Atsary

*Gambar di bawah tidak ada kene mengena dengan artikel di atas, ianya menunjukkan salah satu tanda akhir zaman pemakaian tudung seperti bonggol unta...golongan Muslimah, tolong elakkan dari memakai tudung seperti di bawah.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PLEASE INVITE LEBIH RAMAI RAKAN ANDA BERSAMA-SAMA UNTUK
BERJUANG DI PAGES INI =)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
___________________________________________________________________

Source: http://muslim-responses.com/Illogical_Trinity/Illogical_Trinity_

ADMIN ♥ LA TAHZAN: http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100001119429615&ref=ts

♥ LA TAHZAN BLOG: http://an-nawawi.blogspot.com/
___________________________________________________________________

Anda disarankan untuk membaca artikel ini;

Tajuk: "Hukumlah Dengan Keluasan Islam Bukan Sentimen"

Klik Link: http://drmaza.com/arkib_utusan/?p=16
___________________________________________________________________

Sekiranya anda terdapat pertanyaan isu Agama, bertanya di sini;

Klik Link: http://al-fikrah.net/
___________________________________________________________________

4 Response to "“Alah! Perempuan Pakai Tudung Pun Perangai Buruk Nak Buat Apa!”"

.
gravatar
kiena Says....

salam..saye suke bace blog la tahzan..tp saye cume nak bg cdangan je..blh x lau owner blog ni tuka kan text ngan background colour?coz mcm ssh ckit nak bace bg org yg xbape npak..

.
gravatar
althafunissa Says....

salam...mengenai sanggul rambut di dlm tudung itu , saya sendiri telah tanya hal tersebut kpd ustaz kazim di dlm blog nya di ruangan tanya ustaz..menurut ustaz, sanggul rmbut di dalam tudung harus hukum nya..kerana ada wanita yang berambut pnjg dan perlu untuk die menyanggulkan rmbut nye bg kekemasan...apakah pndapat anda ?

.
gravatar
helferina Says....

semuanya bergantung kepada niat si pemakai...skng memng trend perempuan menyanggul rambut tinggi..alasan kekemasan hanya matlamat utk meghalalkan cara..ada pelbagai cra utk kemas..saya masih ingat semasa saya sekolah rendah dalm tahun 90an macm tuh..sudah ramai perempuan bertudung tetapi mini telekung..pada zaman tuh ramai perempuan sebaliknya malu jika rambut disanggul tinggi..sedaya upaya mereka yng berambut panjang menyanggul rambut tetapi diletak rendah supaya tidak kelihatan besar dibalik tudung...namun sekarang??perempuan berlumba2 menyanggul tinggi malahn jika tidak tinggi dicari juga jalan sperti menggunakan aksesori untuk menyanggul rambut yang banyak dijual supaya sanggul kelihatan cantik, bulat dan besar baru la senang melilit selendang...kenapa pulak mereka perlukan sanggul tinggi??kerana tudung jenis sarung yang dibeli telah direka supaya lebih panjang dibelakang..kalau tanpa sanggul sudah pasti ia akan kekal labuh sehinnga ke pinggang...tetapi dengan sanggul yang tinggi..bahngian belakang tudung akan naik dan terletak cantik sekitar bahu...

Leave A Reply